fbpx

Ik ga in gesprek met Dr. Claire Stramrood. Dokter Stramrood (zelf ook een jonge moeder) is gepromoveerd in het UMC in Groningen op PTSS en trauma’s na een bevalling.

Maar liefst 10% van alle vrouwen ervaart bevallen als traumatisch. Bij 1 tot 3% van deze vrouwen resulteert dit zelfs in PTSS. (Post traumatische stress stoornis) In dit super interessante gesprek vuur ik allerlei vragen op Dr. Stramrood af: waarom zijn veel vrouwen niet open over de heftigheid van een bevalling? Ik hoor namelijk niemand die zegt dat ze een trauma aan haar bevalling heeft over gehouden. Maar 10% vind ik schokkend hoog. Er zijn dus veel vrouwen met een trauma.

We kunnen ook beter op de hoogte zijn van de feiten: 1 op de 3 vrouw kiest voor pijnstilling. (Nee, dit is dus niet raar. En nee, je faalt niet als je hiervoor kiest) 15% van de bevallingen eindigt in een keizersnede. (Beste een grote kans dat dit jou staat te wachten dus) En meer dan 10% van de baby’s komen in de eerste bevalling ter wereld met een vacuümpomp. (Ja, dat is scary veel. Heel veel. Wist ik ook echt niet) 

Inmiddels heb ik mijn trauma wel verwerkt maar: ik heb er echt last van gehad. Dit ligt voor een groot deel aan de communicatie voor en tijdens de bevalling, stelt Stramrood. En, heb een beetje compassie voor jezelf, zegt ze. Luister zelf maar 🙂

Bekijk ook