fbpx

Weet je wat zo gek is, stelt een vriend van me zonder kinderen. “Nou?” Vraag ik ietwat verstrooid. Nog niet heel super geboeid. “Dat moeders hun buggy of kinderwagen mèt kind erin gebruiken als een soort van wapen om snel over te kunnen steken. In een drafje lopen ze richting het zebrapad en gooien vervolgens die kinderwagen naar links of rechts en eisen daarmee hun voorrang op. Het kind is de bumper. “Ik snap dat dus niet.” Stelt Ivo. 

Daar gaat ‘ie. Mijn radar. Doe ik dit ook? Auw. Ja. Guilty. As hell. Dat hij dat nu juist zegt. Die man, zonder kinderen. Die ik vaak overtuig van het mooie, het moeilijke of kwetsbare van het ouderschap. Hij die samen met zijn vrouw heel bewust koos voor een kinderloos leven. Het valt hem dus op. Oke, maar ik heb altijd haast en doe alles graag in draf. Met en zonder kinderen. En ja, ik gooi mijn buggy ook snel naar links het zebrapad op als het eigenlijk net niet kan. Is het dan minder erg? Verkoopbaar aan mezelf? Hm. No. 

Dit is gek. We doen alles om ons nageslacht te beschermen. De kindjes. Kindjes ja. (Moeders praten over het algemeen graag in verkleinwoorden. De gemiddelde peuter snapt misschien lang niet alles wat we ze vragen, maar zouden ze ons beter begrijpen als we overal ‘tje’ of ‘je’ achter gaan zetten?) Neeee, Meesje. Mees! Meeeesje. Leg dat schepje even terug in het zandbakje jongen. Kom maar bij mama Mees. Ik heb een lekker boterhammetje voor je, Meesje. 

Anyway. Als onze zoon in een boom wil klimmen, vinden we dat op zijn minst ‘best spannend’. Als de kindjes in het pierenbadje spelen (met bandjes) verliezen we ze geen seconden uit het oog. Geen fractie. En terecht overigens. Maar terug naar die buggy. Ik ben dus getriggerd. En let nu op al die verschrikkelijke moeders die dit dus ook doen; de buggy lijkt verdomd wel een soort van bumper. De gemiddelde moeder checkt helemaal niet of ze wel kàn oversteken. Gooit rücksichtslos haar baby in de strijd om tijd te winnen. Haar voorrang op te eisen. En tuurlijk stopt de gemiddelde wereldbewoner dan. En wacht keurig totdat moeder en kinderwagen zijn overgestoken. 

Maar zullen we onze kroost niet meer als bumper gebruiken? Niet in de strijd gooien om 30 seconde eerder op onze plek van bestemming te zijn? 

Want stel. Hé. Hij stopt een keer niet?

Bekijk ook

  • Feestjesjas

    De jas van het moederschap zit me niet als gegoten. Zo, dat is maar gezegd.  Ik houd van feestjes. Alle soorten en maten. Ik kan er de hele …
  • Cortisolkilo's

    Mijn vriendin Charlotte zit aan m’n keukentafel. Ik check hoe het met haar is en ze begint te vertellen over haar huidige gemoedstoestand. Let’s …
  • hallo

    roze muis